Hae lainaa toiminimelle netistä

Hae lainaa toiminimelle nopeasti, vaivattomasti ja joustavasti. Saat kilpailutettua lainan alla olevalla sähköisellä hakemuksella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat lainatarjoukset yhteistyökumppaneiltamme. 

Hae yrityslainaa

Täytettyäsi ja lähetettyäsi hakemuksen voit jäädä odottamaan yhteydenottoja ja lainatarjouksia yhteistyökumppaneiltamme. Osa rahoitusyhtiöistä saattaa kysyä lisätietoja hakemukseen liittyen, osalle taas riittää pelkästään hakemuksen tiedot. Kaikki yhteydenotot tapahtuvat sähköpostitse tai puhelimitse, joten et joudu käyttämään aikaasi neuvotteluissa ravaamiseen. Parhaan lainatarjouksen hyväksynnän jälkeen saat nostettua rahat yrityksesi pankkitilille hyvinkin nopeasti. Nopeimmillaan rahat ovat nostettavissa vielä saman pankkipäivän aikana. Hae henkilökohtainen laina toiminimelle jo tänään!

Käyttöehdot

Toiminimiyrittäjien erilaiset lainantarpeet

Toiminimi (virallisesti “yksityinen elinkeinonharjoittaja”) on Suomen toiseksi suosituin yritysmuoto osakeyhtiön jälkeen. Usein se perustetaan hieman pienempää liiketoimintaa varten, joka perustuu yrittäjän omaan työpanokseen. Toiminimen etuja ovat erityisesti kaksi seuraavaa syytä:

  • Hallinnollinen keveys. Toiminimiltä ei vaadita tilinpäätöksen laatimista (ellei yritystoiminta ole hyvin isoa), kirjanpito on mahdollista laatia yhdenkertaisena eikä yrityksellä ole osakeyhtiön tapaan oltava hallitusta.
  • Kevyempi verotus. Pienempää liiketoimintaa pyörittävät toiminimet joutuvat maksamaan myös vähemmän veroja. Toiminimien verotaakka riippuu yrittäjän henkilökohtaisesta ansiotuloveroprosentista.

Toiminimiyrityksessä on myös yksi luontainen rajoite, joka rajaa sen käytön pienempään liiketoimintaan: sen omistajana ei voi olla useampia yrittäjiä. Tästä syystä kasvuhakuiset yritykset ovat usein osakeyhtiöitä. Erilaisesta liiketoiminnan luonteesta johtuen toiminimien lainatarpeet ovat myös erilaisia. Lainaa toiminimelle haetaan mm. seuraavista syistä:

  • Pidempiaikaisista kassavirtaongelmista johtuen yritykselle tarvitaan lisää käyttöpääomaa. Yrittäjän laina voidaan sijoittaa esimerkiksi yrityksen juoksevien kulujen paikkaamiseen tai investoida yrityksen varastoon.
  • Toiminimi on myynyt laskunsa aiemmin factoring-yritykselle, ja käytännön lopetettuaan tarvitsee lainaa toiminimelle paikkaamaan muutosvaiheen kassavirtaongelmat.
  • Yllättävä luottotappio on aiheuttanut yritykselle kassakriisin, jonka paikkaamiseen tarvitaan yrityslainaa.
  • Yritys palkkaa lisää henkilökuntaa, jota varten tarvitaan lisärahoitusta.
  • Yrityksen toimitiloihin hankitaan lisää kalustoa, kuten työkaluja tai elektroniikkaa, eikä investointiin löydy varoja suoraan pankkitililtä

Mistä yrityslainaa toiminimelle?

Mistä näitä erilaisia tarpeita sitten voidaan rahoittaa? Lainaa toiminimelle voi hakea mm. verkossa operoivilta rahoitusyhtiöiltä, pankista tai Finnveralta.

Verkosta haettavat lainat soveltuvat erityisen hyvin seuraaviin kolmeen tilanteeseen:

Yritykselle on syntynyt äkillinen lainatarve, jolloin tärkein kriteeri on nopea lainanhakuprosessi. Verkon kautta lainaa toiminimelle saa varmasti nopeimmalla aikataululla, joten se soveltuu hyvin näihin tilanteisiin. Useammalta rahoittajalta lainaa on mahdollista saada jopa muutaman tunnin varoitusajalla. Toiminimien kohdalla tämä ei ole kuitenkaan 100% varmaa: syy tähän löytyy toiminimien taloustiedoista, jotka eivät ole julkisia. Tästä syystä rahoitusyhtiöt joutuvat käyttämään lainatarjouksen antamiseen hieman normaalia enemmän resursseja. Tästä huolimatta lainan hakeminen onnistuu silti verraten nopeasti.

Pankista on saatu kielteinen lainapäätös. Rahoitusyhtiöt myöntävät lainaa toiminimelle pankkeja joustavammin, jolloin myönteinen päätös on mahdollista saada, vaikka pankit olisivat näyttäneet jo aiemmin punaista valoa.

Yrittäjä haluaa hoitaa lainaneuvottelut mahdollisimman vaivattomasti. Lainaneuvottelut saattavat viedä liikaa aikaa jo muutenkin täynnä olevasta kalenterista, joten yrittäjä haluaa hakea lainaa toiminimelle helposti netistä. Sähköiset hakemukset ovat tähän varmasti vaivattomin keino, kun neuvottelut onnistuvat joustavasti omalta toimistolta käsin.

Pankkilainat ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun yrittäjällä on aikaa valmistautua lainan hakemiseen, yrittäjällä on tarvittavat vakuudet kunnossa ja yrityslainasta maksettava korko on tärkeimpiä kriteerejä. Pankkien ehdot lainalle ovat usein tiukemmat, mutta vastapainona myös hinta on alhaisempi.

Finnvera myöntää lainaa toiminimelle niin yrityksen alkuvaiheessa kuin myöhemmässäkin vaiheessa. Lainan lisäksi he myöntävät vakuuksia, joita voidaan käyttää lainan hakemiseen pankista. Finnveran rahoitusvaihtoehtoihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Mitä lainaa toiminimelle hakiessa on hyvä huomioida?

Lainahakemusten lähettäminen on nopeasti hoidettu, mutta lainaa toiminimelle hakiessa on silti hyvä pitää muutama juttu mielessä.

Yrittäjän lainan saanti riippuu aiemmasta maksuhistoriasta

Hakijan luottotietojen on oltava kunnossa, jotta lainaa toiminimelle on mahdollista saada. Toiminimiyrittäjillä yritystoiminta henkilöityy tähän yhteen henkilöön, joten kyseisen yrittäjän luottotietojen on myös oltava kunnossa. Lisäksi lainan saantiin vaikuttaa yrityksen aiempi maksuhistoria: erilaiset maksamattomista laskuista kertyneet merkinnät vaikuttavat siihen, voidaanko henkilökohtainen laina yritykselle myöntää.

Henkilötakaus on pakollinen

Lainaa toiminimelle on mahdollista saada ilman vakuuksia, mutta henkilötakaus lainoihin silti vaaditaan. Takaajia on oltava lainantarjoajasta riippuen 1-2 henkilöä.

Yrityksen on oltava kaupparekisterissä

Valtaosa yrityksistä löytyy kaupparekisteristä, joten tämä vaatimus ei aiheuta useimmiten sen suurempia toimenpiteitä. Uusien yritysten tapauksessa tämä on kuitenkin hyvä huomioida – eli muista rekisteröidä yrityksesi kaupparekisteriin ennen kuin haet lainaa toiminimelle.

Laadi vaaditut talousraportit

Yksityisten elinkeinonharjoittajien taloustiedot eivät ole julkisia, jonka vuoksi toiminimiltä saatetaan vaatia normaalia enemmän liitetietoja. Monesti lainan myöntäjä haluaa nähdä yrityksen tilinpäätöksen, ennen kuin lainaa toiminimelle voidaan antaa. Toiminimien ei ole pakko laatia tilinpäätöstä, joten tämä saattaa aiheuttaa lisätyötä: muista kuitenkin, että kunnollisen tilinpäätöksen laatimisesta on myös itsellesi hyötyä, kun voit arvioida yrityksesi talouslukuja standardimuotoisen raportin avulla.

Usein kysytyt kysymykset

Voit hakea lainaa toiminimelle 1000 € – 200 000 €. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että lainaa myös myönnetään tuon verran, mutta jos yrityksen taloustilanne ja henkilövakuudet sen sallivat, niin tälle ei ole esteitä.

Takaisinmaksuajat vaihtelevat 1-18 kuukauden välillä. Muista, että lyhyempi takaisinmaksuaika näkyy myös lainan kustannuksissa: mitä nopeammin maksat, sitä halvempaa laina toiminimelle on.

Tmi laina kustannukset vaihtelevat suuresti. Korko riippuu rahoitusyhtiöstä, lainaa hakevasta yrityksestä, lainan takaisinmaksuajasta ja lainasummasta. Rahoituksessa pätee aina se, että mitä enemmän riskiä, sitä suurempaa riskipreemiota lainasta pyydetään. Riskiä arvioidaan yrityksen taloustietojen, tulevaisuudennäkymien ja muiden vastaavien seikkojen perusteella. Eli mitä terveemmällä tolalla yritystoimintasi on, sitä paremmalla korolla saat lainaa. Halvimmillaan lainaa toiminimelle voi saada 1,75 % kuukausikorolla.